Jak przygotować zdrowe obiady dla dzieci?

Rodzice świetnie zdają sobie sprawę z tego, że ich pociechy w kwestii jedzenia są niezwykle wybredne. Bardzo często bowiem zdarza się, że nie przepadają one za warzywami, być może nawet za owocami, które przecież powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety każdego malucha. Być może winę za wybredność ponosi przede wszystkim sposób w jaki te warzywa są serwowane? Warto by rodzice poznali proste przepisy na zdrowe obiady dla niejadków!

Proste przepisy dla dzieci- czemu warto się nimi zainteresować?

Nikomu z nas z pewnością nie jest obce powiedzenie, że je się głównie oczami. Okazuje się, że w tym stwierdzeniu rzeczywiście jest sporo prawdy. Dzieci tak naprawdę nie do końca poznały już wszystkie smaki, wiec fakt, że chociażby nie przepadają za brokułami nie wynika z ich smaku, a raczej ze sposobu ich podania. Proste przepisy dla dzieci zostały opracowane w ten sposób, by rodzice dzięki nim nie tylko mogli zadbać o to, by dieta malucha była odpowiednio zbilansowana, ale by każdy produkt spożywczy został zaserwowany w jak najlepszej- pod względem estetycznym- formie. Dzięki temu, pociecha widząc apetyczne kąski na swoim talerzu, z całą pewnością nie będzie się mogła im oprzeć.

Jak przygotować proste i zdrowe posiłki dla dzieci?

Proste przepisy dla dzieci na obiad nie wymagają od rodziców poświęcenia zbyt dużej ilości czasu, a także zbytnich nakładów pracy. Wszystko jednak rozpoczyna się do tego, by dobrać odpowiednie proporcje na talerz naszej pociechy. Rodzice powinni wiec pamiętać o tym, by:

  • podzielić talerz dziecka na 3 części- w pierwszej kolejności na połowę, zaś następnie jedna z wydzielonych części podzielić jeszcze raz na połowę.
  • na największej, wydzielonej części talerza powinny znaleźć się warzywa- niemniej jednak ich porcja powinna być dopasowana do apetytu dziecka i być nie większa niż rozłożona dłoń dorosłego.
  • na kolejnej, mniejszej części powinny znaleźć się tłuszcze jak np. połówka awokado. Warto pamiętać, że tłuszcze nie powinny być większa porcja niż nasz kciuk.
  • na trzeciej części talerza jest miejsce ja źródła białka- rodzice wiec mogą tu zdecydować wie zarówno mięsa, ale także ja jajka czy fasole. Porcje nie powinny być większe niż zaciśnięta pięść.

Kiedy jasne jest w jaki sposób można zaaranżować dziecięcy talerz, warto również zastanowić się nad forma kolejnych produktów. Wszystkie warzywa czy owoce powinny być pokrojone w niedługie słupki, a z większych z nich można nawet skusić się na wycięcie oryginalnych kształtów. Warto także pamiętać o tym, by talerz dla dziecka, a w szczególności cześć z warzywami, była maksymalnie kolorowa oraz zachęcająca. W przypadku wprowadzania do diety maluch mięs warto zadbać o podanie ich w małych i zgrabnych kawałkach. Co więcej, rodzice powinni unikać nadmiaru przypraw, a także i smażenia. Najlepiej na początek zaserwować dziecku kurczaka na parze. Małe kawałki mięsa ułatwią mu spożywanie pokarmów i zachęcą do dalszej konsumpcji. W ten prosty sposób, rodzice trafia w gusta każdego niejadka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.