Masz kaszel? Pomoże ci oregano

Oregano to jedna z najpopularniejszych przypraw. Jest ona chętnie stosowana również w polskiej kuchni. Okazuje się jednak, że oprócz walorów kulinarnych oregano ma również właściwości zdrowotne. Otóż może być ono pomocne w leczeniu przeziębienia.

Czym jest oregano?

Oregano to inaczej dziki majeranek lub lebiodka pospolita. Roślina ta występuje w Europie, w Afryce Północnej oraz w Azji. Można ją spotkać również w Polsce.

Oregano jest rośliną wieloletnią. Cechuje się wysoką łodygą (nawet do 80 cm) oraz gęstymi pędami. Te ostatnie odpowiadają za produkcję silnych olejków eterycznych. Co ważne, roślina wytwarza silny zapach, który jest wyraźnie wyczuwalny.

Właściwości lecznicze oregano znane są od wielu stuleci. Już starożytni Egipcjanie wykorzystywali tę roślinę do leczenia ran powstałych wskutek ukąszenia przez węże. Z kolei w antycznej Grecji utożsamiano je z Afrodytą, boginią płodności. Z tego właśnie względu wytwarzano z niego wiele rozmaitych kosmetyków, na przykład olejku do masażu. Pełniły one nie tylko funkcję relaksacyjną, ale również wierzono, że działają przeciwbólowo. Właściwości oregano znali wówczas między innymi Hipokrates oraz Arystoteles.

Również w okresie średniowiecza wykorzystywano lebiodkę pospolitą. Uważano wówczas, że stanowi ona zabezpieczenie przed czarami. Ponadto wykorzystywano oregano jako pomarańczowy barwnik do wełny oraz czarny do tkanin.

Jakie właściwości ma oregano?

Badania wykazały, że oregano zawiera wiele cennych substancji. Wśród nich należy wskazać flawanoidy, fenole, garbniki, sole mineralne, witaminę A, witaminę C, witaminę E, wapń, magnez, potas, cynk, sód oraz błonnik. Wszystkie te elementy mają istotny wpływ z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Oregano jest wykorzystywane z powodzeniem w kuchni włoskiej. Trudno wyobrazić sobie bez niego takie potrawy jak pizza, focaccia, czy też różnego rodzaju sałatki. Przyprawa ta wzbogaca smak oraz nadaje im intensywny aromat ceniony przez smakoszy. Wielu kucharzy używa oregano do nacierania mięs przed pieczeniem. W ten sposób zapobiegają one powstawaniu rakotwórczych substancji podczas obróbki termicznej. Przyprawa ta ma również pozytywny wpływ na trawienie. Co więcej, pomaga ona w zwalczaniu takich dolegliwości jak bóle brzucha oraz wzdęcia, a duże ilości błonnika, które zawiera, wspomagają perystaltykę jelit.

Oregano jako lekarstwo na przeziębienie

Dziki majeranek może być również przydatny w leczeniu przeziębienia. Działa on bowiem napotnie oraz rozgrzewająco. Dziki majeranek zawiera także dużo witaminy C, przez co wspomaga układ odpornościowy człowieka, a w razie infekcji skraca jej czas.

Warto zastosować oregano w przypadku problemów z kaszlem. Zioło to pobudza bowiem produkcję śluzu, a ponadto ułatwia odkrztuszanie. Żeby w pełni wykorzystać jego możliwości, najlepiej przygotować niezwykle prostą miksturę. Do szklanki wody należy bowiem dodać dwie krople olejku z dzikiego majeranku. Tak przygotowany napój należy pić rano i przed południem, ponieważ wzmaga od kaszel, co w nocy mogłoby uniemożliwić wyspanie się.

Mieszanka olejku z oregano i wody może wspomóc leczenie bólu gardła poprzez płukanie. W ten sposób można złagodzić stan zapalny.

Właściwości dzikiego majeranku docenią również osoby mające problemy z zatokami. W przypadku zapalenia zatok dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie inhalacji parowej. Wystarczy do zagotowanej wody dodać po łyżce sody i oregano oraz ewentualnie olejek eteryczny. Może to być na przykład olejek eukaliptusowy. Wdychanie pary unoszącej się z naczynia zawierającego wodę z tymi składnikami pomoże udrożnić drogi oddechowe.

Paweł Stasiuk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.