Jak znaleźć tani sposób na pozbycie się infekcji? Warto rozeznać się w tak zwanych mądrościach ludowych i przetestować na własnej skórze dobroczynne działanie ziół i warzyw. Laur wysokiej skuteczności należy przyznać jednemu z najmniej docenianych, choć bardzo popularnych warzyw- cebuli. Wielu z nas pamięta czasy dzieciństwa i intensywny smak syropu z cebuli przygotowanego według tajemniczej receptury przez mamę lub babcię.
Łatwo dostępny, naturalny i skuteczny syrop z cebuli
Niewątpliwym atutem prozdrowotnego specyfiku zwanego syropem z cebuli jest jego łatwa dostępność przez cały rok i pod każdą szerokością geograficzną. Może być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Każdy, kto ma kłopoty ze słabą odpornością organizmu, powinien zapobiegawczo, zwłaszcza w sezonie jesienno- zimowym popijać kilka razy w tygodniu syrop z cebuli. Nieprzyjazne dla zdrowia bakterie giną w mgnieniu oka, gdy dostarczamy organizmowi odpowiednich substancji wzmacniających.
Syrop z cebuli może być stosowany jako dopełnienie leczenia farmakologicznego
Męczący kaszel, utrudnione odkrztuszanie wydzieliny potrafią przewrócić rytm dni do góry nogami. Przy pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia, warto natychmiast sięgnąć po cebulowy eliksir. Skondensowany syrop z cebuli ułatwia oddychanie i wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych. Syrop jest skuteczny zarówno przy kaszlu mokrym, jak i suchym.
Prosty w przygotowaniu, naturalny lek nie tylko na anginę
Obraną, umytą i posiekaną cebulę wystarczy zasypać cukrem. Po kilku godzinach, gdy cebula puści sok, należy odsączyć go, w tym celu używając na przykład gazy. Tak przygotowaną miksturę można wzbogacić miodem lub czosnkiem, by spotęgować jego bakteriobójcze działanie, a dodając do niej sok z cytryny, uzupełniamy przy okazji niedobory witaminy C. Cebula, jako naturalny antybiotyk, od wieków wykorzystywana jest w leczeniu stanów zapalnych gardła.
Syrop z cebuli wykazuje działanie wykrztuśne, więc zaleca się go przyjmować w ciągu dnia. Po otwarciu syrop należy przechowywać w lodówce. Przechowywany w ten sposób może być spokojnie używany przez 14 dni. Kłopoty z pęcherzem i układem moczowym możemy również rozwiązać wspomagając leczenie syropem z cebuli. Podobnie przy anemii- cebula oprócz szeregu witamin, posiada w swoim składzie żelazo. Możemy więc uzupełnić jego niedobór poprzez regularne picie syropu. Zazwyczaj, syrop z cebuli dawkuje się kilka razy dziennie po łyżce stołowej.
Osoby chore na miażdżycę, powinny również rozważyć zażywanie tego dobroczynnego syropu. Zawiera on bowiem selen, oraz cynk. Te dwa mikroelementy są niezbędne w regeneracji chorego organizmu. Oczywiście, możemy dostarczać organizmowi witaminy i mikroelementy w postaci tabletek lub ampułek, jednak wchłanialność naturalnych składników jest nieporównywalnie większa. Codzienna dieta wzbogacona o syrop z cebuli, realnie przyczynia się do wzmocnienia, stymulacji i ochrony komórek układu odpornościowego. Warto więc zadbać o zdrowie swoje i najbliższych, włączając do diety w okresie jesienno- zimowym syrop z cebuli.
Autor: Karolina Ostojska
Najlepsze sa stare babcine metody- sa zdrowe dla nas tak jak w przypadku syropu z cebuli albo mleka z miodem i czosnkiem, a co najwazniejsze dzialaja.
Niezawodny sposób na katar, moje dzieci z czasem przyzwyczajają się do smaku. Korzyści z wdrożenia starych dobrych metod leczenia- nieograniczone
Znam i polecam! Od pokoleń w mojej rodzinie 🙂
Koszmar dziecięcych lat. Do dziś mam odruch wymiotny jak to widzę.
A czy z czerwonej cebuli też mogę to zrobić?
Polecam – naprawdę pomaga na kaszel