Często stajemy przed dylematem: jeść mrożonki, czy warzywa dostępne w sklepach? Eksperci zajmujący się żywieniem, nie pozostawiają wątpliwości, mrożonki są zdrowe, wartościowe i mają więcej witamin i minerałów, niż produkty dostępne w handlu przez cały rok.
Jemy pięć razy mniej warzyw i owoców, niż inni mieszkańcy Unii Europejskiej. Polacy nie mają w zwyczaju jeść warzyw. Tymczasem zawarte w nich składniki mineralne mają pozytywny wpływ na cały organizm – są budulcem dla tkanek i kości, regulują krążenie, wchodzą w skład hemoglobiny odpowiadającej za przepływ tlenu.
Jaka jest prawda o mrożonkach?
Warzywa i owoce przeznaczone do mrożenia są najwyższej jakości, to oznacza, że wiosną lepiej sięgnąć po mrożonkę, niż tzw. świeże surowce. Trudno spodziewać się, że w maju, czy czerwcu kupimy w sklepie warzywa z gruntu, dostaniemy szklarniowe, do których używa się sztucznych nawozów lub sprowadzone z zagranicy. Poza tym nawet w sezonie zebranie warzyw czy owoców, następnie transport do sklepu, zajmuje dużo czasu, według Instytutu Żywności i Żywienia, produkty tracą już „na dzień dobry” 15-proc. witaminy C dziennie, tyle ile strat powoduje jednorazowe blanszowanie (sparzanie przed zamrożeniem). Jest ono konieczne dla zabicia drobnoustrojów, zapobiega też zmianie składu chemicznego, podczas przechowywania produktu.
W mrożonkach jest więcej wartościowych składników, niż w suplementach diety, ponieważ owoce i warzywa mrozi się kilka godzin po zebraniu.
Zalety mrożonek
Przygotowanie posiłku z mrożonych warzyw skraca czas o średnio 50-proc., ponieważ produkty są już obrane i umyte. Są powszechnie dostępne przez cały rok. Niemal z każdego rodzaju warzyw można przygotować danie główne, np. z ryżem, kaszą lub dodać do zupy.
Ceny zwykle też są przystępne. Do tego oszczędzamy, ponieważ podczas czyszczenia i obierania świeżych warzyw, tracimy nawet do 40-proc. produktu!
Jak postępować z mrożonkami?
Ważne jest rozmrażanie, by stracić jak najmniej witamin, mrożonkę trzeba wrzucać od razu do wrzącej wody, a nie podgotowywać. Należy postępować według przepisu, bo mrożonki mogą być niebezpieczne.
Główny Inspektor Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie, że w pięciu krajach europejskich, wycofano część mrożonek ze sprzedaży, ponieważ znaleziono w nich bakterię – Listeria monocytogenes. Z jej powodu dziewięć osób zmarło. Objawy zakażenia przypominają grypę. GIS radzi, aby nie jeść nieugotowanych warzyw.
Autor: Anna Twardowska
Dodaj komentarz