Refluks przełykowo-żołądkowy to wynik cofania się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Pojawia się z powodu nieprawidłowej pracy dolnego zwieracza przełyku. Objawami refluksu jest zgaga, pieczenie w przełyku, uczucie goryczy i niesmaku, niestrawność i nadkwasota. Dolegliwości nasilają się po spożyciu tłustego i obfitego posiłku, kiedy kładziemy się na wznak, w czasie pochylania się i podczas spania.
Jak żyć z refluksem?
Kiedy pojawia się refluks, życie musi ulec pewnym zmianom. Przede wszystkim należy zmienić dietę, ale również wiele codziennych nawyków. Bardzo ważne jest, aby jeść częściej, ale za to małe posiłki, a przed snem nie jeść w ogóle. Ostatni posiłek powinno się spożywać trzy godziny przed położeniem się do łóżka. Osoby, które chorują na refluks, powinny dbać o właściwą masę ciała i nie nosić ubrań obcisłych, ani ściskać się paskiem. Spać powinno się z głową uniesioną do góry.
We wczesnej fazie refluksu można korzystać z dostępnych w aptece leków bez recepty. Pozwolą one na zobojętnienie soku żołądkowego i przynoszą chwilową ulgę osobie chorej. Na dłuższą metę powinno się jednak odwiedzić lekarza, który ustali właściwy program leczenia.
Dieta – ważny element w walce z refluksem
Choroba refluksowa wymaga odpowiedniej diety. Należy unikać przetworów mlecznych, ponieważ zwiększają one wydzielanie soku solnego, który nasila objawy związane z refluksem. Ponieważ jednak mleko zawiera wapń, czyli składnik niezbędny dla organizmu, nie należy całkowicie rezygnować z mleka, ale mocno ograniczyć jego spożywanie. To samo dotyczy również przyprawianych na ostro potraw. Pieprz, papryka, curry, chili to przyprawy, które należy stosować z umiarem.
Ogólnie przy refleksie nie powinno jadać się tłusto – dotyczy to mięs, twarogu oraz topionych serów. Całkowicie zabronione są fast foody, potrawy zawierające ocet, cebula i pomidory. Ponadto na liście produktów zakazanych powinny znaleźć się także czekolada i cukierki czekoladowe, ciastka i wafelki. Wrogiem ludzi, którzy chorują na refluks, jest alkohol, kawa i papierosy. Piwo, wino czy wódka rozluźniają zwieracze przełyku, podobnie działa również kofeina oraz nikotyna.
Na tym nie koniec – niewskazane jest również picie napojów gazowanych, ponieważ rozciągają żołądek i powodują zwiększenie wydzielania kwasów żołądkowych. Przyjmowanie niektórych leków, takich jak np. tabletki antykoncepcyjne, również zmniejsza napięcie zwieracza przełyku. W chorobie refluksowej żołądka ważną rolę odgrywa nie tylko co jemy, ale także to, w jaki sposób się to odbywa. Spożywane posiłki powinny być przyjmowane w regularnych odstępach czasu, a każdy kęs przeżuwany bez pośpiechu, ponieważ jedząc szybko połyka się powietrze i w ten sposób rozciąga żołądek.
Menu osoby chorej na refluks powinno natomiast zawierać chude mięso – takie, jak cielęcina czy drób, ryby (zwłaszcza pstrąg, dorsz i sandacz), a także wędliny dobrej jakości – jeśli jest to możliwe, najlepiej domowej roboty. W diecie nie powinno zabraknąć buraków, marchwi, kalafiora, kabaczka czy szparagów. Ponadto biały ryż, kasze i jajecznica smażona bez tłuszczu to potrawy, które są wskazane przy refluksie. Owoce, które powinno się jeść, to banany, jabłka (bez skórki!), morele i winogrona. Zalecane przyprawy to oregano, bazylia, koper włoski, rozmaryn i estragon.
Do picia poleca się herbaty ziołowe – oprócz miętowej – oraz wodę niegazowaną. W czasie choroby refluksowej osoby chore powinny spożywać dania duszone, pieczone lub gotowane bez dodatku tłuszczu.
Jak leczyć refluks?
Refluks żołądkowo-przełykowy można leczyć na dwa sposoby: farmakologicznie albo chirurgicznie. Leczenie farmakologiczne choroby refluksowej żołądka polega na przyjmowaniu takich leków, które poprawiają funkcjonowanie zwieracza, osłaniają błonę śluzową przełyku i hamują produkcję soków żołądkowych. Leczenie chirurgiczne jest ostatecznością – stosuje się je, gdy zawodzą inne środki.
W większości przypadków odpowiednia dieta oraz zdrowe nawyki pozwalają na znaczne zminimalizowanie refluksu, dlatego warto o nich pamiętać.
E. TUR
Dodaj komentarz