Chlorella – dosypując ją do potraw, zapomnisz o zbędnych kilogramach

Chlorella, to jeden z najzdrowszych glonów. Działań prozdrowotnych ma tak wiele, że szybko trafił do produktów z grupy superfood. Badania naukowe potwierdzają, że chroni przed wieloma chorobami, m.in. nowotworem.  Regularnie spożywana chlorella może opóźnić procesy starzenia. Opowiadamy, jak działa na organizm i w jaki sposób wkomponować ją do codziennego jadłospisu.

Chlorella – czym jest?

Chlorella to glon pochodzący ze słodkich wód o działaniu odchudzającemu. W składzie znajdziemy sporo witamin, aminokwasów, minerałów oraz białka. Wielu zastanawia się skąd żywa zielona barwa chlorelli? Kolor nadaje składnik o nazwie chlorofil, który oczyszcza i jest niezbędny dla właściwej pracy organizmu.

Systematyczne stosowanie chlorelli zmniejsza również widoczność zmarszczek

Badania potwierdzają, że regularnie spożywana chlorella może wstrzymywać procesy starzenia się. Witamin A i E eliminują z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek.

Chlorella – glon, który chroni przed rakiem i nie tylko

Chlorofil zawarty w chlorelli wykazuje działanie oczyszczające organizm. Przyczynia się do pozbywania części produktów przemiany materii, toksyny i metali ciężkich. Badania wykazały, że jedną z najważniejszych właściwości chlorelli jest umiejętność „owijania się” wokół najbardziej szkodliwych toksyn i wchłanianie ich.

Chlorella chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz przed cukrzycą. Przyczynia się do redukowania cholesterolu i cukru we krwi. Specjaliści mówią również o antynowotworowym działanie chlorelli. Chroni ona układ immunologiczny przed atakiem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój większości chorób. Co więcej zabija powstałe już komórki rakowe w organizmie.

To glon, który przyśpiesza przemianę materii, sprawiając, że szybciej chudniemy. Wzmacnia mikroflorę bakteryjną jelit.

Ciekawostką jest, że chlorella pomaga zwalczyć niewyspanie, bóle głowy oraz trawienie alkoholu Jedno z badań wykazało, że w 96% przypadków, testowane osoby mogły uniknąć złego samopoczucia po zażyciu 4-5 gramów chlorelli przed spożyciem alkoholu.

Jak stosować chlorellę?

Chlorellę spotkamy najczęściej w postaci proszku lub tabletek. Dawkowanie najlepiej ustalić z lekarzem i dietetykiem.  Chlorellę kupimy w sklepach ze zdrową żywnością. Jej koszt to około 25 złotych.

Jakie są wskazania do zastosowania chlorelli? Przede wszystkim podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej. Jeśli, na skórze pojawił się trądzik, wysypka, zapalenie skóry, egzema. Dla osób, które potrzebują regeneracji po długotrwałym stresie lub innych obciążeniach.

Chlorella jest pożądanym składnikiem, dla tych, którzy są narażeni na długotrwałe zanieczyszczenie środowiska. Pomocny również w schorzeniach chronicznych, takich jak: reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, zaburzenia trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych czy bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.