Eliminacja glutenu z diety – trend czy potrzeba organizmu?

Produkty zbożowe są głównym źródłem kalorii i jednocześnie podstawą codziennej diety. Podstawowym surowcem do ich produkcji są zboża naturalnie zawierające gluten. Wiadomo, że obecność glutenu w produktach spożywczych jest niebezpieczna dla osób cierpiących na jego nietolerancję, chorobę trzewną i chorobę Duhringa.

W tych przypadkach spożywanie glutenu prowadzi do licznych problemów, m.in. psychicznych, neurologicznych oraz zmian skórnych. Zwiększone jest ryzyko wystąpienia innych chorób autoimmunologicznych czy nowotworów. Obecnie jedynym lekarstwem dla osób chorych na celiakię jest stosowanie diety bezglutenowej, w której nie dopuszcza się spożywania jakichkolwiek produktów pochodzenia pszenicznego, jęczmiennego, żytniego i owsianego.

Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny monitorować poziom składników mineralnych i w uzasadnionych przypadkach, włączyć ich suplementację. Głównie ze względu na niższą zawartość składników mineralnych oraz witamin w zbożach alternatywnych zalecanych w tej diecie, brak ostrożności w jej stosowaniu może także doprowadzić do niedoborów witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku czy magnezu.

Z tego powodu sprawdziliśmy jakie są zalety i wady wykluczenia glutenu z menu. Pamiętajmy dieta bezglutenowa nie jest polecane dla osób zdrowych, zwłaszcza w celu odchudzania.

  1. Badanie przeprowadzone wśród osób chorych na celiakię wykazało widoczną poprawę ogólnego stanu zdrowia po zmianie diety na bezglutenową. Zmiana sposobu odżywiania u osób dotkniętych tą chorobą pomogła także uregulować poziom żelaza w organizmie.
  2. U osób chorych na celiakię wykazano skuteczność diety bezglutenowej pod kątem zmniejszenia prawdopodobieństwa zachorowań na choroby pokrewne, takie jak nowotwory przewodu pokarmowego.
  3. Badania pokazują również, że dzięki stosowaniu diety bezglutenowej wystąpiło osłabienie objawów u osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego np. zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu 1, zapalenie tarczycy i łuszczycę.
  4. Badania potwierdzają, że kobiety chore na celiakię mają większe szanse na powodzenie ciąży i urodzenie zdrowego dziecka, jeśli stosują dietę bezglutenową. Ryzyko poronień w przypadku nieleczonej celiakii jest dziesięciokrotnie wyższe niż u kobiet chorych, które całkowicie wyeliminowały gluten ze swojej diety.
  5. U dzieci chorych na celiakię po pierwszym roku stosowania diety bezglutenowej wykazano istotną poprawę w wynikach gęstości mineralnej kości.
  6. Badania przeprowadzone we Włoszech na University Spedali Civili of Brescia wskazują, że nawet długotrwałe przebywanie na diecie bezglutenowej nie zmienia obrazu kosmków jelitowych badanych. Klasyfikacja wyników biopsji na początku leczenia dietą i po wielu latach była taka sama.
  7. W przypadku osób zdrowych (nie cierpiących na celiakię i inne choroby autoimmunologiczne) przebywanie na diecie bezglutenowej może powodować braki w poziomach Vit. D, Vit. B12 i kwasu foliowego oraz składnikach mineralnych.
  8. Produkty bezglutenowe są mniej smaczne, dlatego w procesie produkcji dodaje się do nich sól, cukier, tłuszcz.

Autor: Anna Twardowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.