Mięso w w diecie dziecka – jakie i ile?

Wprowadzanie mięsa do diety małego dziecka wciąż budzi wiele kontrowersji. Istnieją poglądy, wedle których jest to zbędny składnik diety szczególnie w pierwszym roku życia, oraz przeciwne, czyli takie, które wskazują jednoznacznie, że mięso jest niezbędne w diecie dziecka. Dzisiaj podpowiadamy kiedy zacząć wprowadzać mięso do codziennego jadłospisu malucha, jakie rodzaje są najlepsze dla małego organizmu oraz jakie jego porcje powinno zjadać niemowlę. Poniżej znajdą Państwo praktyczne wskazówki. Mięso w diecie dziecka – jakie i ile? Rozwiejemy wszystkie wątpliwości!

Wprowadzanie mięsa do diety niemowlęcia – dlaczego jest tak ważne?

Przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka podstawą jadłospisu jest oczywiście mleko matki bądź mleko modyfikowane. Po tym czasie obserwuje się znaczny spadek żelaza we krwi malucha. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ wszelkie zapasy tego pierwiastka, które zostały zgromadzone przez organizm jeszcze w życiu płodowym, po prostu wyczerpują się. Wprowadzenie w tym momencie mięsa uchroni dziecko przed anemią oraz poprawi odporność małego organizmu.

Wartości odżywcze mięsa

Mięso jest przede wszystkim źródłem wysoko przyswajalnego białka, niezbędnego do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju, a także wspomagającego odporność organizmu. Ponadto posiada wysoką zawartość łatwo przyswajalnego żelaza. Dodatkowo dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, witaminę A oraz E, a także składniki mineralne, takie jak np. cynk. W tym miejscu warto wiedzieć, że mięso ryb posiada wysoką zawartość wapnia i fosforu oraz jest źródłem cennych tłuszczy omega-3.

Od jakiej porcji mięsa zacząć?

Mięso w diecie dziecka odgrywa istotną rolę, ale należy wprowadzać je stopniowo. Na początku, w siódmym miesiącu życia, warto zaserwować maluchowi około 10 gramów gotowanego mięsa wymieszanego z przecierem warzywnym. Istotne jest, aby do posiłku nie dodawać wywaru, w którym mięso zostało ugotowane i ta zasada obowiązuje aż do ukończenia 1. roku życia. Porcję mięsa możemy zwiększyć do 20 gramów już w dziesiątym miesiącu. W skrócie wygląda to następująco:

  • 7 miesiąc życia – 10 gramów
  • 8 miesiąc życia – 15 gramów
  • 10 miesiąc życia – 20 gramów
  • 1-3 lata – 50 gramów

Warto mieć na uwadze, że dziecko w przedziale wiekowym 1 – 3 lata powinno zjadać około 1 g białka na każdy kilogram masy ciała. Białko oczywiście zawarte jest nie tylko w mięsie, ale również w mleku i produktach mlecznych, jajach oraz roślinach strączkowych.

Czy istnieje właściwa kolejność wprowadzania gatunków mięs?

Jeszcze kilka lat temu dietetycy zgodnie twierdzili, że w pierwszej kolejności należy podawać dziecku mięso z indyka, kurczaka oraz królika. Obecnie nie istnieją takie wytyczne, bowiem panuje pogląd, według którego kolejność wprowadzania rodzajów tego elementu diety nie ma żadnego znaczenia. Również dziczyzna stanowi doskonały składnik w diecie malucha. Jest to bowiem mięso całkowicie pozbawione antybiotyków. Niestety, w przypadku drobiu wygląda to zupełnie inaczej, bowiem hormony, które podawane są kurczakom wpływają negatywnie na organizm małego dziecka. Objawia się to na późniejszym etapie rozwoju malucha najczęściej przerostem gruczołów piersiowych.

Jeżeli mamy problem z dostępem do wysokiej jakości mięsa, warto sięgnąć, przynajmniej na początku, po gotowe dania w słoiczkach. Zawierają one tylko wyselekcjonowane i przebadane produkty, nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. Na rynku dostępne są dania mięsne dedykowane maluchom już po czwartym miesiącu życia. Wybór dań jest ogromny, z pewnością każdy maluch znajdzie swoje ulubione smaki, a jego rodzice będą mieli pewność, że podają swojemu dziecku to, co najlepsze.

Warto w tym miejscu podkreślić, że mięso z kaczki podajemy dzieciom dopiero po ukończeniu 1. roku życia, natomiast podroby dopiero po 3. urodzinach i to sporadycznie. Wszelkie inne rodzaje mięs możemy wprowadzać już po 6-7 miesiącu życia. Warto zatem podawać dziecku zarówno indyka, kurczaka, wołowinę i wieprzowinę, jak i cielęcinę, jagnięcinę oraz mięso z królika

Mięso w diecie dziecka – częstotliwość

Maluch powinien jeść zróżnicowane mięso kilka razy w tygodniu. Dietetycy podkreślają, że rodzice powinni trzymać się następujących zasad:

  • 1-2 razy w tyg. drób
  • 1-2 razy w tyg. ryba – szczególnie polecane są ryby morskie
  • 1-2 razy w tyg. czerwone mięso
  • 2-3 razy w tyg. chuda wędlina
  • 2-3 razy w tyg. jajko zamiast mięsa

Nadmiar mięsa w diecie malucha

Istnieją sytuacje, w których duże ilości spożywanego mięsa mogą mieć negatywne skutki dla całego organizmu dziecka. Nagromadzenie zbyt dużej ilości białka może powodować zakwaszenie organizmu, co może skutkować problemami z wypróżnianiem, nadmiernym obciążeniem nerek oraz upośledzić wchłanianie wapnia, co w efekcie prowadzić może do osłabienia kości malucha. Nie każdy również wie, że nadmiar mięsa w diecie dziecka może powodować rozdrażnienie oraz problemy ze snem.

Mięso w diecie dziecka odgrywa istotną rolę. Bogate w wysoko przyswajalne białko, żelazo, witaminy oraz minerały stanowi sporą część jadłospisu każdego malucha. Prawidłowo zbilansowana, urozmaicona dieta wpływa korzystnie na rozwój dziecka, zarówno ten fizyczny, jak i psychiczny.

Autor: Gabriela Księżopolska

2 komentarze

  1. Adam1980 Odpowiedz

    Dobrze wiedzieć ile mięsa dawać małemu dziecku. Trudno tylko o jego dobrą jakość. Mój syn uwielbia mięso i obawiam się, że je go zdecydowanie za dużo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.